NYHEDSBREV nr. 18 - tirsdag d. 13. august  2019
__________________________________________
Venskabsforeningen for Ældre Danskere og Indvandrere
www.venskabsforeningen.dk

 

Velkommen tilbage efter sommerferien.
Det har været en sommerferie, hvor vejret har skiftet meget. Vi har haft hedebølger, sky-brud, tørke med landsdækkende forbud mod at tænde grill og ryge ude i naturen. Efter den første hedebølge var der dage, der lignede efterår. Bøgetræer kastede deres kapsler med bog alt for tidligt, fordi de "troede" at det nu var efterår. Det var tomme bog uden frø. 
Der har været varme-rekorder i Europa. Holland, Belgien, Frankrig, tyskland med 40-42 grader.En hedebølge er en periode på mindst tre dage, hvor temperaturen i gennemsnit har været mindst 28 grader. Skybrud er voldsom regn, hvor der falder mere end 15 mm på 30 minutter. Det giver store oversvømmelser. Forsikrings-selskaberne dækker udgifterne ved vandskader efter skybrud.
Fra i dag kan man i bus nr. 13 køre i el-bus. Det er planen at alle Midttrafiks gule busser i Aarhus kommune skal køre på el-batterier, der oplades ved endestationerne. Det er for at gøre offentlig transport mere klima-venlig.

Ny regering.
Ved folketings-valget d. 5. juni fik Socialdemokratiet flest stemmer, og flest partier havde under valgkampen peget på Mette Frederiksen som deres kandidat til at blive statsminister. Hun fortalte også, at hvis hun ikke fik flertal i Folketinget (mindst 90) ville hun danne en mindretals-regering. Danmark er et demokratisk land. Det betyder, at regeringen skal have flertal i Folketinget - eller i hvert fald ikke have et flertal imod sig. Derfor gik hun til dronningen, som bad hende undersøge mulighederne for at danne en regering.
Det tog tre uger, før Mette Frederiksen d. 27. juni på Amalienborg slotsplads kunne præsentere sin nye, meget unge socialdemokratiske regering, efter den var blev godkendt af dronningen. Ministrenes gennemsnits-alder er 41,8 år. Mette Frederiksen er den yngste statsminister (41 år), der nogen sinde har været i Danmark. Det første hun gjorde som statsminister var at indkalde alle partiledere til personlig samtale. De partiledere, der ville støtte socialdemokraterne (støtte-partier) ved afstemninger i folketinget blev på skift kaldt ind til længere samtaler. Til sidst havde Mette Frederiksen i flere dage lange diskussioner med partilederne fra Enhedslisten (Pernille Skipper), Socialistisk folkeparti (Pia Olesen Dyhr) og Radikale venstre (Morten Østergård). De nåede frem til hvilke regerings-ændringer de kunne blive enige om. Disse aftaler blev skrevet ned (18 sider) i det, der hedder et "forståelses-papir" -  noget helt nyt i dansk politik. Det sikrer, at regeringens lovforslag er blevet tilpasset, inden de bliver sat til afstemning i Folketinget, så regeringen ikke kommer i mindretal og må gå af.
I løbet af august måned holder alle Folketingets partier 3 dages sommer-gruppe-møder. De afholdes ofte i naturskønne områder. Der bliver diskuteret politik og hvem, der skal være politisk ordfører for folketingsgruppen, og f.eks. udenrigspolitik, indenrigspolitik, integration, økonomi, beskæftigelse, transport........... Den sidste dag inviteres pressen.

Efter sommerferie åbner Folketinget altid den første tirsdag i oktober. Dronningen og medlemmer af kongehuset overværer åbningen. Her skal Folketinget vælge en formand og 4 næstformænd. Pia Kjærsgård er gået af som formand, efter Dansk Folkepartis store "vælger-lussing".

Månelandingen for 50 år siden.
D. 20. juli var det 50 år siden Armstrong og Aldrian styrede måne-modulet til landing på månen, mens den 3. astronaut kredsede alene om månen i kommando-modulet, der skal bringe astronauterne tilbage til jorden. Den planlagte landingsplads var fyldt med klippestykker, så de to astronauter måtte selv styre modulet til et bedre sted. De var lige ved at løbe tør for brændstof. Så det var nerve-pirrende sekunder både ved månen og for kontrol-centret på jorden. TV og aviser bragte i flere dage billeder og film fra de spændende dage og med de modige astronauter. Også vores danske astronaut, Andreas Mogensen, var med til at fortælle historien. Også gratisavisen udkom d. 18. juli med en særudgave af månelandingen.

          Husk at betale 25 kr. for te/kaffe i august.
 

Kalender
2. september - Bestyrelsesmøde kl. 10.
19. november - Foreningens 22 års fødselsdag.